keskiviikko 12. helmikuuta 2014

Puheenvuoro titityille

Kovin on keväinen ilma. Lintujen laulustatkin sain tänään lenkillä nauttia.

 


Uusia asukkaita. Meidän kodin linnunpöntöissä ollaan jo "pesänrakennuspuuhissa". Osassa linnunpönttöjä on jo asukkaita. Enemmistö uusia, osa menneiltä vuosilta tuttuja sirkuttajia.

Paperisen linnunpöntön kaavat ovat kirjasta Paperiaskartelun aarteita. Kirjan ohjeiden mukaan kaavaa olisi pitänyt suurentaa 200 %, mutta toistaiseksi täällä on askarreltu minipönttöjä. Sopivat kokonsa puolesta paremmin paikkaan kuin paikkaan.

Pöntöt on nopea koota. Ensin taittelin rungot, liimasin linnun pöntön sisälle, liimasin seinät ja katon, lopuksi oli aika kiinnittää ripustusnaru. Parhaimman leikkuujäljen paperitöissä saat aikaan paperiveitsellä, mutta kuten kuvista huomaa, laiskuuttani leikkelin aukot ja rungot saksilla. Jälki ei ole siis aivan priimaa, mutta kelpaa meidän omaan käyttöön.

Kun innostuu paperiaskarteluista, kannattaa askartelukaupasta ostaa paperilehtiöitä, jotka pitävät sisällään lukuisia eri tavoin kuvioituja papereita. Papereita myydään toki yksitellenkin. Itse pidän askarteluhimon iskiessä siitä, että kaapissa on paperia moneen lähtöön.


Onko linnunlaulukirja jo tuttu? Linnut äänessä-kirja on jo muutaman vuoden ajan ollut lasten hitti. Kirjan kanssa voi opetella tunnistamaan lintuja niin ulkonäöltä kuin äänestäkin. Erityisesti helmipöllön laulu on lasten mieleen. Välillä kikatamme vatsat kippuralla lintujen ääntelylle. Sen verran eriskummallisia viserryksiä on kirja pullollaan.Itse asiassa en ole lainkaan lintuihminen, tunnistan vain punatulkun ja....

Jostakin kumman syystä linnut viihtyvät meidän pihapiirissä. Fasaaneja on aivan mielettömästi. Eräänä kesänä räkättirastas oli pihan valtiatar koko pesimisajan ja pommitti kaikkia pihalla liikkujia. Tuolloin puutarhaan uskaltautui vain sateenvarjon kera. Vieläkin säälin niitä pianonkantajia, jotka joutuivat räkättirastaan pommituksen kohteeksi.

Olihan meillä naakan pesäkin joskus savupiipussa. Siitä ei ollut muuta harmia, kuin jätösjäljet talon seinässä. Tuon pesimissession jälkeen meidänkin savupiippuun asennettiin verkko luvattomia tunkeilijoita vastaan.

tsirp, tsirp vaan!
Ei kommentteja: