tiistai 4. helmikuuta 2014

Fredrika Runebergin jalanjäljillä

Huomenna on Runebergin päivä. Vielä ehdit kaivella kaapeista aineet ja pyöräyttää herra Runebergin aamiaisherkkuja omaan pöytääsi.  Tortut on tosivaivaton tehdä. Meillä tortut leivotaan muffinssivuokiin. Eivät ne mitään kaunokaisia ole, mutta maultaan sitäkin parempia.


Tarinan mukaan Fredrika vaimo leipoi runebergin torttuja Johan Ludwigin makeanhimoon, ja nimenomaan aamiaispöytään. Meidät on opetettu syömään tortut vadelmahillosilmällä, mutta alkuperäisessä ohjeissa on silmänä ollut omenahillonokare. Ensi vuonna täytyy muistaa testata klassikko-ohjetta uudella hillolla.

Torttujen ominainen maku tulee mantelista sekä aikuisten versioissa punssista tai rommista. Ohjeita netistä kahlatessani huomasin toisten vannovan karvasmantelin makuun, toisten laittavan sekaan mantelijauhoa tai jauhettuja manteleita. Jouluiset piparinjämät sopivat myös hyvin torttujen sekaan. Niillä voit korvata toisissa ohjeissa olevan korppujauhon.

 Meidän torttuohje on mukailtu Fredrikan ohjeesta. Karvasmantelia meillä ei ollut, mutta korppujauhojen kaveriksi laitoimme sekaan 1/3 dl mantelijauhoja. Lasten tortut kostutin sokerisitruunavedellä, aikuisten tortut dippasin punssiin.

Nam. Nyt vain odottamaan huomista Runebergin päivää ja pikakertaus, jotta osaa kertoa lapsille, kuka setä se J.L Runeberg oikein olikaan. Ei leipuri vaan....


Follow my blog with Bloglovin

Ei kommentteja: