maanantai 5. joulukuuta 2016

Simppelit joulukuuset

Meidän perheen joulun tekevät muun muassa itse tehdyt joulukuuset. Vuodesta toiseen kuuset nostetaan joulun tullessa esille. Tässä teillekin kuvin ja vähän sanoinkin tänä jouluna meillä esillä olevat kuuset. Osa niistä on syntynyt omissa ja osa lasten käsissä.

Rautalankakuusi on jo usemman vuoden vanha. Sen jalka on ensin valettu jogurttipurkkiin ja samalla purkkiin on laitettu kuivumista odottamaan paksua rautalankaa, joka muodostaa kuusen rungon. Kun jalka on kuivunut, kuuselle tehdään niin sanotusti raamit paksua rautalankaa kiertämällä rungon ympäri. Kun kuusen malli on paksun rautalangan avulla löytynyt, kieputetaan eri paksuisia rautalankoja useita kierroksia kuusta ympäri. Päällimäisten kierrosten rautalankaan on pujotettu mukaan pieniä lasihelmiä. Lopuksi latvaan vielä taiteillaan rautalankatähti.


Valkoinen huopakuusi on tehty myös rautalangan ympärille. Ensin leikataan huovasta kuusen mallisia huopapaloja kaksi kappaletta. Tässä vaiheessa koristellaan kuusi vaikka paljetein. Kuusen kappaleet ommellaan yhteen, jätä tikki näkyviin kuusen pinnalle. Täytä vanulla kuusi. Muotoile paksusta rautalangasta kuuselle runko ja jalka, ja työnnä runko huopakuusen alareunasta kuusen sisälle.


Pillikuusten jalat on tehty itsekovettuvasta massasta. Tee haluamasi mallinen jalka ja paina sen sisälle pilli. Itse olen tehnyt lasten kanssa ensin jalat ja jättänyt jalan ja pillin päiväksi kuivumaan. Kuusen voi kuitenkin tehdä myös niin, että tekee kuusen ensin täysin valmiiksi ja vasta lopuksi tekee sen jalan, johon valmis kuusi voi jäädä jo odottamaan kuusen kuivumista.

Leikkaa paperista kolmionmallinen kappale. Tee siihen leveitä laskoksia, jonka jälkeen tee reikiä pillin pujotusta varten kolmion keskiosaan. Pujota pilli reikiä pitkin kohti kuusen latvaa. Laita halutessasi lopuksi kuusen latvaan tähti. Oma tähteni on tehty valmiilla stanssilla.


Mukavia jouluaskarteluja!

2 kommenttia:

Mantelilaakson Susanna kirjoitti...

Hauskoja pikkukuusia!!
Askartelun iloa ja lempeää joulun odotusta täältä Mantelilaaksosta!

Mantelilaakson Susanna kirjoitti...

Hauskat pikkukuuset!!
Askartelun iloa ja lempeää joulun odotusta täältä Mantelilaaksosta!