keskiviikko 10. toukokuuta 2017

DIY amppeli - savea, kudetta ja puuhelmiä

Hei! Onnea on käsillä tekevä tuttavapiiri. Ihana Sirpa kyseli keväällä tekemisvinkkejä keramiikkapajatunneilleen. Yhdessä ideoimme amppelikukkaruukkuja savesta. Sellaisia simppeleitä, moneen sisustukseen sopivia.

 

Yllätyksekseni sainkin valmiit ruukut kotiani somistamaan. Pohdin vain aluksi tovin, mikä olisi sellainen meidän kotiin sopiva ja kestävä materiaali ruukkuja kannattamaan. Ruukut ovat nimittäin yllättävän painavat. Materiaaliksi valikoitui lopulta esteriontelokude. En oikeasti pidä lainkaan tekokuiduista, mutta esteri oli amppeleihin hyvä valinta kahdesta syystä: a. sen värinkesto on todella hyvä b. se kuivuu nopeasti. Ajatuksenani on, että kesän tullen ruukut muuttavat meidän terassille, joten on hyvä ettei kuteen väri haalistu aauringon paahteessa.


Käsittelemättömät puuhelmet tuovat sopivaa "sitä jotakin" muuten eleettömään amppeliin. Helmissä oli melko iso reikä, mutta silti oli aika kova homma saada kude kaksinkerroin niiden läpi. Avuksi otin puisen grillitikun, jonka kanssa homma hoitui nopeasti.
 

Jos aiot itse kokeilla amppeliruukkujen tekoa, annanpa vinkin: Sirpan tekemissä ruukuissa on kolme reikää ripustusnarulle. Puhuttiinkin, että seuraaviin ruukkuihin kannattaa tehdä 4 reikää, jotta ruukun saa tasaisemmin roikkumaan. Nyt molemmat amppelit vetävät kumpainenkin vähän sinne ja tänne suuntaan. Toki tämä voi olla katsojankin silmästä kiinni.


Aion ripustaa ruukut terassille yrttien kera. Sirpa on tehnyt myös pyöreäpohjaisia ruukkuja. Harkitsen vielä, jos nekin muuttaisivat meille. Puutarha on täynnä lehtokotiloita, joten sen vuoksi yrtit on järkevintä nostaa yläilmoihin. Lehtokotilot ovat radanvarsiasutusten todellinen riesa. Yök.