tiistai 4. huhtikuuta 2017

Voiko sitä hullaantua ristipistoista?

Näemmä voi. Katselin valokuvia edellisvuoden Seinäjoen Käsityömessuilta ja vastaani tuli kasa ristipistotöitä. Muistan kuinka vanha rouvashenkilö esitteli myynnissä olevia töitään. Noitahan voisi kutsua oikeasti taiteeksi, ristipistotyöt eivät anna oikeutta töiden hienoudella. Olin tosiaan aivan unohtanut jo nämä kuvat, mutta taas kerran uppouduin näihin ja huomasin pohtivani, että tällaiset taulut olisivat mitä hienoimpia syntymäpäivälahjoja eri ikäisille.Samalla kun näitä kuvia selasin, tuli pohdittua, että saanko jakaa muiden töistä kuvia? Meitä kun on moneen junaan ja kopioijia on joka oksalla...Muistan kuinka näitä tauluja esitellyt rouva antoi minulle kuvausluvan, kunhan en vain varasta ideaa häneltä. Itselläni ei taito, eikä kiinnostuskaan, kyllä riitä toteuttamaan näitä, vaikka nämä tekevätkin minuun vaikutuksen.

Törmäsin tähän samaan asiaan nimittäin eräillä käsityömarkkinoilla Turussa, jossa kuvasin itselleni muistiin erään käsityöläisen työtä, jotta voisin tulevaisuudessa tilata häneltä vastaavan, kunhan vain sopiva lahjansaaja jostakin ilmaantuisi. Pohdin siinä kuvatessani, miksi myyjä hieman epäillen katsoi touhujani. Mutta käsillä tekevän ja sillä itseään elättävän pahin vihollinen taitaa nimenomaan olla se harrastaja, joka hyvät ideat ammattinharjoittajalta kopioi.

Olkoot nämä kuvat siis vain teille ideaksi! Ei kopiointiin. Näissä on tosin niin omaleimainen tyyli, että näitä on vaikea kaikin tavoin kopioida.

Ei kommentteja: