tiistai 31. maaliskuuta 2015

Freesaa vanhoja kodintekstiilejä

Sisustaja minussa herää talviuniltaan aina näin keväisin. Kankaanpainoväriellä freesaat helposti kodin tekstiilejä kevätkuntoon. Tässä postauksessa näytän kuvamallein, kuinka kätevästi kotoa löytyvin välinein pystyt kuvioimaan kangasta. Itse kuvioin usein vanhoja tyynynpäällisiä ja huonokuntoisia lakanoita. 


Kodin remonttikaappi on hyvä paikka aloittaa kankaanpainovälineiden etsintä. Eri levyisillä siveltimillä saat kivaa pintaa aikaan. Yläkuvassa kankaalle on vedetty kuvioita vapaasti siveltimen avulla. Siveltimen materiaalista riippuu se, kuinka kauniita vetoja saat aikaan.

Alla olevassa kuvassa kankaaseen on teipin avulla rajattu pintoja, jotka halutaan pitää pohjakankaan värisinä. Sen jälkeen siveltimellä on levitetty väri kankaaseen. Lopputuloksen tästä raidallisesta kankaasta näet viimeisessä kuvassa.Kankaiden kuvioinnissa on kiva käyttää myös erilaisia leimasimia. Peruna on perinteinen leimasin, mutta myös puupalat, korkit ja kannet toimivat kuvioinnissa hienosti. Leimaamalla kuvioita kankaaseen eri etäisyyksin toisistaan, saat monenmoista pintaa aikaan.


Tuollaisia alakuvassa olevia raikkaita käsin kuvioituja tyynyjä on meidän kodissa. Olen saattanut nämä joskus jo esitelläkin, mutta koska kuviointipuuhissa jälleen kerran olen, päätinpä esitellä nämä taas teille.


Kankaanpainoväriä voit ostaa hyvin varustetuista askartelu- ja käsityöliikkeistä. Kun hankit väriä, pohdi ennakkoon haluatko väristä läpikuultavaa (peruskankaanpainoväri) vai peittävää (peittoväri). Jos myyjä ei huomaa tätä sinulta kysyä, otappa asia puheeksi, jotta kuvioinnissa ei tule sitten ylimääräisiä yllätyksiä.

HUOM! Kun väri on kuivunut, muista vielä kiinnittää se silittämällä kankaaseen.


Ei kommentteja: