maanantai 6. maaliskuuta 2017

Meidän kodin ihmeaine on etikka


Kodin siivouskaappiin kertyy helposti monenmoisia pulloja. Näin kävi ennen minullekin. Oli oma pullonsa ikkunanpesuun, wc-pönttöön, lattiaan, keittiöön jne. Nyt pullomäärä on hieman vähentynyt. sillä olen tykästynyt siivouksessa etikkaan. Etikan melko voimakas tuoksu saattaa toki herkemmille tehdä pahaa, mutta itselleni sen pistävä tuoksu on aivan ok. Varsinkin kun tietää että kyseessä ei ole mikään myrkky. Sen käytössä pitää kuitenkin olla varovainen, sillä kuumaan veteen etikkaa laimentaessa se saattaa ärstyttää hengitysteitä. Etikan teho perustuu sen happamuuteen.

Käyttövinkkejä
- pese ikkunat (tilkka etikkaa astianpesuaineen kera pesuveteen)
- poista kalkkisaostumat hanoista
- kiillota pintoja (sellaisenaan veteen laimennettuna tai sekoittamalla puolet öljyä ja puolet etikkaa keskenään)
- neutralisoi muita voimakkaita hajuja etikalla (Testattu monesti meidän koirataloudessa. Peittää alleen poikakoiran satunnaiset merkkaustuoksut.)
- käytä huuhteluaineena (itse laitan muutaman ruokalusikallisen täyteen koneeseen)Etikka ei sovi
- saumojen pesuun
- alumiini-, emali- ja marmoripinnoille


Meidän perheen siivousetikka ei ole sitä perinteistä väkiviinaetikkaa, vaan hieman neutraalimman tuoksuista pyykkietikkaa.* Pyykkietikka on kotimaisen Kulkurin kartanon siivoustuoteperhettä, johon olen kovin ihastunut. Tuotteet ovat riittoisia ja hyvän tuoksuisia. Erikoisplussana niissä on tosiaankin kotimaisuus. Tällä hetkellä käytössä on raparperin tuoksuinen pyykkietikka, jota annostelen päivittäiseen perussiivoukseen tiputtamalla muutaman tipan suihkupullon veden sekaan. Riittoisaa on, sillä siivouskaapissa pyykkietikka on ollut viime kesästä saakka.

Silloin tällöin käytän pyykkietikkaa aivan niin kuin se on tarkoitettukin eli laittamalla sitä pienen määrän huuhteluaineeksi pesukoneeseen. Pyykkietikka neutralisoi pyykin hajua ja kirkastaa niiden värimaailmaa. Toiset väittävät jopa etikan estävän pyykkien nukkaantumista, mutta enpä tiedä onko siinä perää.


Kurkkaa täältä myös toiseen kodin ihmeaineeseen, marseillesaippuaan. Kulkurin Kartanon siivoustuoteperheeseen voit tutustua täällä.  

Pyykkietikan olen saanut SOblogein blogiyhteistyön kautta.*

1 kommentti:

Ulla/unelmien elämistä kirjoitti...

Mä olen myös ihan hurahtanut tuohon pyykkietikkaan ja nimenomaan siivouksesta, ihan huippu!!