lauantai 12. joulukuuta 2015

Joulumuorin muistilista


Meillä kaikille kiireisille joulumuoreille (-ja pukeille) kokosin muistilistan. Aatto kolkuttaa pian ovelle ja touhua riittää, jos niin haluaa.

Joulukortit (kotimaahan)
Edukkaasti, 80 centillä, saat kortit postiin, kun postitat ne viimeistään 14.12.2015. Normaalihintaan 1-luokassa voit lähettää kortteja jättämällä ne postiin viimeistään 21.12.2015. Posti lupaa kantaa kortit jouluksi perille.

Täällä on muuten apua, jos osoitteessa on jotakin epäselvyyttä.

Joulupaketit (kotimaahan)
Jos haluat paketit jouluksi perille, postita ne viimeistään 18.12.2015. HUOM! Muitakin vaihtoehtoa on kuin Posti. Muun muassa Matkahuoltokin kuljettaa paketteja. Muiden tarjoajien päivämääriä en tähän selvittänyt.


Lahjat
Hyvä joululahja ei ole kallis, iso tai merkkituote. Se on lämmöllä saajalleen valittu. Vaikeaa se siitä huolimatta on. Vinkiksi annan kuitenkin erityisesti aikuisten makuun sopivat makulahjat: Yksinkertaisimmillaan se on kauniiseen paperipussiin koottu sikermä lähellä tuotettua ruokaa/kotimaista ruokaa/erikoisherkkuja tms. Kahdella kympillä saat kerättyä jo aika monta tuotetta pussiin.

Mitä tulee tavaralahjoihin, olisi hienoa jos kasassa olisi edes pari kotimaista lahjaa. Omassa kasassani on jo ainakin tuotteita, jotka on muotoiltu Suomessa, mutta niiden valmistusmaasta en ole kovinkaan  varma. Käsityöläiseltä jos lahjasi hankit, saat ainakin varmasti kotimaista. Tosin usein materiaalit on sitten tuotettu ulkomailta.

Ruoka
Eikö laatikot maistu? Kinkku uppoa? Miksi nostaa joulupöytään sellaisia makuja, joista ei piittaa. Meidän perheen pöydässä on pari tarkoin valittua joululaatikkoa. Yksi niistä on punajuuriaurajuustolaatikko. Kinkku on korvattu vaihtelun vuoksi nyhtöpossulla.

Punajuurilaatikkoon laitan sekaan sopivassa suhteessa perunaa ja punajuurta (tätä enemmän). Sekaan heitän mustapippuria, suolaa ja murran homejuustoa. Herkun kruunaa vielä ruokakerma, jonka syleilyssä herkku valmistuu uunissa.

Herkut (nämä ehtii hankkia aatonaattonakin)
Jouluherkkuja on siinä monenmoista. Kaupasta kun niitä selkä vääränä kannat, saat juuri sitä mitä laatikossa lukee. Jos haluat itse tehdä pikaherkkuja, sulata levyllinen suklaata ja levitä se tasaiseksi levyksi leivinpaperille. Ripottele pinnalla rusinoita ja pähkinöitä oman maun mukaan. Anna kovettua ja murra suoraan tarjoiluastiaan. Nam. Kaunista ja maistuvaa.

Siisteys
Jouluksi ei tarvitse tehdä suursiivousta. Luota perussiivoukseen. Sekaisimmat paikat saat pois silmistä kun luotat himmeään valaistukseen. Siivouksessa voit sitten aloittaa uuden elämän joulun jälkeen.

Oma pääkoppa
Ota rennosti. Ruuhka, to do-listat ja kaikki muut joulun vaateet kannattaa kääntää voitoksi. Stressaamalla ei mikään etene.  Ota kiire mahdollisuutena: Laita luurit päähän joulusiivousta tehdessä ja kuuntele pitkästä aikaa radiota oikein olan takaa. Ole jouluostoksilla luova ja osta sitä mitä on tarjolla, älä yritä ostaa sitä, mitä ei enää saa. Ja hoks: Aattoviikolla on jo kovat tarjoukset monessa paikassa. Itse joudun käytännön sanelemana osan lahjoista hankkimaan vasta silloin. Aatonaattona mahtuu hyvin sekaan ja myyjät ovat huipputuulella.

Vaihtoehtoinen tapa
Tee juuri niin kuin huvittaa.


Terveisin:  
Viisihenkisen perheen joulumuori, jolla joulumieli on kovasti jo päällä, 
mutta jonka kotona joulu 2015 on vielä asentamatta.

Ei kommentteja: