sunnuntai 27. huhtikuuta 2014

Juhlia tiedossa? Tässä erilainen herkkuvinkki


Ihanaa, vappu on keskiviikkona! Jostakin kumman syystä olen vappuihminen henkeen ja vereen. Äitini teki aina vapuksi niin simat, tippaleivät kuin reikämunkitkin. Reikämunkkien paistosta jäi iso kasa reikiä eli pieniä pyöreitä munkkipalloja. Ne, ne vasta herkkua olivatkin.

Kinuskikakku. Se kuului myös lapsuuteni vappuaattoihin, sillä vuodesta toiseen äiti paistoi vapunaaton nimpparisankarille kyseisen kakun. 

Naistenlehdet pitävät huolen munkkiohjeiden jakamisesta. Sen vuoksi jaan teille hieman erilaisen herkkuohjeen. Tätä herkkua saa syödä toki ihan arkenakin vaikka välipalana, mutta makeutensa ja ravintorikkaan sisältönsä ansiosta tarjoaisin näitä myös niin vappuna kuin muissakin kevään ja kesän juhlallisuuksissa. Jos vain jaksaa pyörittää palloja ja pelata niiden kaakaoon kastamisen kanssa.


Mitä nuo pallot oikein sitten ovatkaan? Ne ovat Raiderilta (nuoremmat tuntevat patukan Twixin nimellä) maistuvia ihania palloja. Kuitenkaan niissä ei ole mitään samaa kuin Raiderissa.


Naistenlehtiä saa kiittää tästäkin innostuksestani. Uteliaisuuttani hommasin Karita Tykän (sen entisen missiin siis) kirjoittaman kirjan Raakaa ja makeaa, sillä jossakin mediassa kirjaa kovin kehuttiin. Hetken sivuja selattuani olin aivan sekaisin että mitä ihmeen kookosöljyä ja kaakaomassaa ja kaikkea muuta ihmeellistä. Kauppalista kourassani kuitenkin suuntasin kauppaan (kyllä, näiden värkit löytyy ihan isosta maitokaupasta täällä Lakeuksillakin) ja yllättäen löysin kaiken tarvitsemani.

Karita Tykän Raakaa ja Makeaa kirjan ohjetta mukaillen palloni syntyivät näin:

Pallomassa
1 dl maapähkinävoita (sokeriton)
3 rkl hunajaa
3 tuoretta taatelia tai 0.5 dl kuivattua taatelia
1 dl kookoshiutaleita
suolaa (tavallinenkin käy, mutta isompirakeiset sormisuolat toimivat parhaiten)

Ohje:
Sekoita pallomassa keskenään. Jos taateli tuntuu suussasi liian makealta, voit jättää sen pois. Jos käytät taatelia, voit lopuksi surauttaa koko pallomassan sauvasekoittimella tasaiseksi taikinaksi. Tee massasta tasaisia palloja.

Kuorrute
2 rkl juoksevaa hunajaa
1 rkl kookosöljyä, sulatettuna
raakakaakaomassaa 
(sen verran, että seos on mielestäsi sopivaa pallojen siinä kierittämiseen)

Ohje: 
Sekoite hunaja ja kookosöljy keskenään. Lisää vähitellen kaakaomassaa, kunnes kuorrute on mielestäsi sopivaa pallojen siinä kierrittämiseen. Kun kuorrute on valmis, kasta pallot siinä. Laita pallot yksitellen kovettumaan. Nosta hetkeksi jääkaappiin parhaan lopputuloksen takaamiseksi.

Etkö jaksa ryhtyä väsäämään noita herkkupalloja? Ei hätää. Osta tuoreita taateleita ja nosta niitä tarjolle. Muista vain  mainita, että taateleissa on kivi. Nam. Ovat superhyviä.


p.s. Ovatko ohjeen raaka-aineet aivan hepreaa? Käy lukemassa lisää.


Ei kommentteja: