sunnuntai 28. toukokuuta 2017

Parhaat kesätuliaiset tulevat läheltä


Suomalainen kesä on makujen juhlaa. Tuoreet vihannekset, kasvikset ja marjat ihastuttavat, mutta myös tapahtumista ja toreilta ostettavat lähiruokatuotteet. Mökkituliaisena itse arvostan eniten syötäviä juttuja. Sellaisia hyödyllisiä purkkeja ja pulloja, joista on iloa kesälomalaiselle. Itse valitsen kaupan hyllyltä aina ensisijaisesti lähellä tuotettua, jos se vain on mahdollista. Tuliaisena vien mukanani samoin kriteerein ruokaa eli lähellä tuotettua ja ennen kaikkea kotimaisia makuja. Samanmoisia juttuja pakkaan muuten yhä useammin joulupaketteihinkin mukaan.Farmari 2017 on Seinäjoella viikkoa ennen juhannusta. Tapahtuma on suomalaisen ruoantuotannon näyteikkuna ja monelle ainoa paikka kohdata suomalaisen maaseudun elementtejä: koneita, kotieläimiä, kädentaitoja ja torimeininkiä. Farmarissa on kattava Maku-osasto Lähiruokatorin kera. 

Sain ilokseni nähdä vilauksen torille tulevista tuotteista. Niistä annan alla vinkkiä.
Lähiruokatorilla ovat mukana muun muassa : 


Alavuden Öljynpuristamo
Hautamäki Highland
Kaffiinon paahtimo
Vatajanrannan Vuohitila
Pirjon Pakari
Juustoportti
Mehukas
Riihipihatto
Leila´s Hyvät Maut
Lillbackan leipomo
Annin Marjatarha
Lakeuden Highland
Kivimäen maatila
Juvenes-Yhtiöt
Laihian mallas
Kauhajoen laatuleipurit
 

Osataanko me suomalaiset oikein käyttää hyödyksi omaa rypsiöljyämme? Valikoimaa rypsiöljyissä ainakin on. Maustetuissa rypsiöljyissä Alavuden öljynpuristamo vakuuttaa ostajan valikoimallaan. Yrityksen tuotteet ovat täyttä makua täynnä, eivätkä maistua keinotekoisilta. Mihin sitten käyttää maustettua rypsiöljyä? No ruoan maustamiseen ainakin: pastan sekaan, lihapullataikinaa maustamaan, tai vaikka purkkilihan mausteeksi. Riihipihaton ja Lakeuden Highlandin valikoimasta löytyy purkitettua lihaa. Lihaa voi syödä purkista sellaisenaan vaikka leivänpäällä. Helppo vinkki mökkiruoaksi on kuitenkin tämä: Ota lihapala kokonaisena kiekkona purkista ulos. Leikkaa kiekosta ohuita siivuja ja paista pannulla. Paistoöljyksi sopii nimenomaan mainiosti maustettu rypsiöljy.Suomalainen mallas taipuu moneksi. Tuo tuttu keltainen pahvilaatikko kuvassa on tullut kaupan hyllyllä vastaan sinuakin varmasti useasti. Sen avulla taiot niin arkeen kuin juhlaankin aivan perussaaristolaisleivän tai sitten suolaisen kakun pohjan. Lisävinkkejä täällä. Itse leivon leivän pakkauksen ohjeen mukaan ja teen päälle savulohesta, tillistä ja turkkilaisesta jogurtista maistuvan päällisen.

Keliaakikko-ystävälleni vinkkaan aina näkemäni gluteenittomat tuoteuutuudet. Pirjon Pakarilla on valikoimissaan useita gluteenittomia tuotteita, kuten hapannapit, jotka säilyvät mökkikaapissakin hyvinä pitkään.Oletko testannut Juustoportin jogurtteja mokkapalojen teossa? Kurkkaa ohje täältä. 
Ohjeessa on käytetty kirsikkajogurttia, mutta ennakkoluulottomasti olen testannut muitakin makuja. Toimii.Kaffiinon kahvit huumaavat upealla tuoksullaan. Paketin ulkoasu hivelee visuaalista silmääni erityisesti. Yrityksen kahvia voit teettää omalla etiketillä, eikä erän edes tarvitse olla kovin suuri. Oma kahvi voisi olla vaikka kiva muisto kaikille perhejuhliin osallistuneille..

Ympäri Suomea ajellessani pyrin aina nappaamaan ostoskoriin niitä paikallisia makuja. Teethän sinäkin niin.Lämmin kiitos kaikille Farmarin Lähiruokatorin yrityksille.

Ei kommentteja: